Kaste

Kastejuhla on koko perheen kiitosjuhla. Kasteessa ihmisestä tulee Jumalan lapsi ja seurakunnan jäsen. Kasteessa Jumala lahjoittaa anteeksiantamuksen ja elämän Kristuksen yhteydessä. Kastejuhlassa rukoillaan pienen lapsen, hänen perheensä ja kummiensa puolesta.

Lapsen syntymästä tulee tieto seurakuntaan, mikäli lapsen äiti kuuluu kirkkoon. Vanhemmille lähetetään seurakunnasta kirje, jossa on lomake lapsen tietojen ilmoittamista varten. Vanhemmat täyttävät lomakkeen ja antavat sen kastepapille kasteen yhteydessä. Isyyden vahvistamiseen liittyvissä asioissa tulee olla yhteydessä kunnan lastenvalvojaan.

Lapsi tulisi kastaa kolmen kuukauden kuluessa syntymästä. Jos lapsi on saanut hätäkasteen tai hänet on kastamattomana jo ilmoitettu merkittäväksi maistraattiin, siitä on annettava tieto ennen kastetoimitusta seurakuntaan.

Kummit

Kastettavalla on oltava ainakin kaksi konfirmoitua ja evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvaa kummia. He ovat lapsen hengellisen ja henkisen kasvun aikuisia tukijoita ja esirukoilijoita.

Kastejuhlan järjestäminen

Laukaassa järjestettävien kastejuhlien paikka, ajankohta ja kastepappi sovitaan kirkkoherranviraston kanssa puhelimitse tai asioimalla virastossa. Kaste voidaan järjestää esimerkiksi kotona, kirkossa tai muissa seurakunnan tiloissa. Kaste voi olla myös jumalanpalveluksen yhteydessä.

Pappi on yhteydessä vanhempiin ennen kastetta. Hänen kanssaan sovitaan käytännön järjestelyistä ja käydään läpi toimituksen yksityiskohdat.

Kastejuhlan musiikin valinnassa tulee ottaa huomioon toimituksen jumalanpalvelusluonne. Virret antavat mahdollisuuden osallistua sanoin ja sävelin kastejuhlaan. Kastevirret ovat virsikirjassa 214-219 sekä liiteosassa 806-810.

Kastepöydälle laitetaan Raamattu, kynttilä, kastemalja ja siihen haaleaa vettä. Raamattu muistuttaa kasteen sisällöstä ja perustasta. Kynttilä kertoo Jumalan läsnäolosta ja rukouksen mahdollisuudesta. Kukat kastepöydällä muistuttavat Jumalasta, kaiken elämän antajasta. Lapsi saa seurakunnalta lahjaksi kastekynttilän, joka sytytetään kasteen aikana.

Lapsi puetaan valkoiseen kastepukuun. Valkoinen kastemekko viestittää Kristuksen puhtaudesta ja pyhyydestä, jonka kasteessa saamme omaksemme. Kastemekon voi myös lainata Laukaan seurakunnasta.

Laukaan kirkon jumalanpalveluksessa rukoillaan kastettujen lasten puolesta. Rukouksessa mainitaan kastetut lapset nimeltä. Kastettujen nimet ilmoitetaan seurakunnan kirkollisten ilmoitusten yhteydessä Laukaa-Konnevesi -lehdessä.

Kuva: Petri Voudinmäki / Studio Woudin

Kuva: Petri Voudinmäki / Studio Woudin

 

Kasteen ajankohta sovitaan kirkkoherranviraston kanssa
puh. 0400 821 132

 

Kastetoimituksen kaava

Kastevirret-sivusto, jossa voit kuunnella suosittuja kastevirsiä.

   

 

Suomen evankelis-luterilainen kirkko / kaste