Lukutuoli

Lukutuoli-palstalla arvioidaan niin uutuus- kuin klassikkokirjoja. Arvioitavien kirjojen pääpaino on kristillisten kustantajien kirjoissa. Lukutuolikokemuksia julkaistaan kerran kuukaudessa. Jokaisen kuukauden alkupuolella lisäämme palstalle uuden arvion. Kirjat löydät Ellin kirjasta, kristillisestä kirjakaupasta, os. Kauppakatu 25, Jyväskylä.

Syyskuu 2019

KIRJA: Jouko M. V. Heikkinen: Kesytetty kuolema.
Kirjan on kustantanut Väyläkirjat (Sata-Väylä Oy) 2017

Halsuan kirkkoherra emeritus Jouko M. V. Heikkinen tarkastelee kirjassaan kuolemisen taitoa. Kuolema on usein vaikea kohdata ja suuri arvoitus meille useimmille. Kirja kutsuu Martti Lutherin, oppineen ja paljon koettelemuksia kokeneen uskon isän seuraan. Tarkastelun kohteena ovat mm. Lutherin ars moriendi-opetuksen taustat (kuolemisen taito), Lutherin kuolemankirjoitusten perusteet sekä keskeiset aiheet. Kirja käsittelee kuolemaa hyvin laajasti ja tarkasti. Seuraavassa muutama lainaus kirjasta:

”On vain yksi tie saada kuolema ystäväksi ja se on nimeltään usko. Silloin kuolemasta tulee paras ystävä”.

”Kristityn kuolema ei ole vain lähtemistä vaan myös putoamista Jumalan syliin”.

”Maailmasta eroava kristitty menettää todellisuudessa vain affektinsa, itsekkään tahtonsa ja mielipiteensä mutta ei itseään. Lutherin opetuksen päämääränä on, ettei hän pelkää maailmasta ja perheestä eroamista”.

”Jumala tahtoo, ettemme hädässämme juoksisi tai katselisi sinne tänne, vaan tulemme hänen luokseen”.

Kesytetty kuolema-kirja on mielenkiintoinen ja syvällisesti kuolemaa pohdiskeleva. Kirjan parissa kohtaat iloisen kuoleman sanoman Martti Lutherin saarnojen äärellä. Kirjan kansikuvana on ikoni Jairuksen tyttären herättäminen.


Marjukka Kautto