Tammikuu 2017

Kirja: Saara Kinnunen: Isän kaipuu. Perussanoma 2016.

Saara Kinnusen uutuuskirja Isän kaipuu valittiin Vuoden kristilliseksi kirjaksi 2016. Erinomainen valinta! Jos olet itse isä tai äiti, sinun kannattaa ehdottomasti lukea tämä kirja, niin saat arvokkaita eväitä omien lastesi rakastamiseen, vaikka he olisivat jo aikuisiakin. Jos taas pohdit elämääsi ja sen kipupisteitä omien, jo iäkkäidenkin vanhempiesi suhteen, tartu tähän kirjaan. Saat tienviittoja sovintoon itsesi ja vanhempiesi kanssa.

Kirjan perusviesti on selkeä. Saara Kinnunen nostaa esiin isän valtavan merkityksen ja isyyden arvon lapselle. Isän tehtävää ei äiti voi korvata; lapsi tarvitsee molemmat. Isän tehtävä on suorastaan pyhä, sen tarkoitus on heijastaa taivaallisen Isän olemusta lapsiaan kohtaan täällä maan päällä.

Tärkeä kysymys on, teenkö perheessäni ja lasteni kanssa sitä hyvää, mitä haluaisin, vai ohjaavatko toimintaani alitajuisesti omalta isältäni saadut väärät mallit? Selittämätön uupumus, masennus, psykosomaattiset oireet ja elämänhalun ja -ilon puuttuminen ajavat etsimään juurisyitä omasta isäsuhteesta. Mieleen nousevat kipeät asiat kannattaa tuoda yksityiskohtaisesti valoon ja kohdata.

Kinnunen korostaa anteeksiantamisen merkitystä isäsuhteessa, varsinkin silloin kun isä ei itse pysty tai halua selvittää asioita. Silloin ei auta muu kuin antaa anteeksi ja päästää menneistä traumoista irti. Näin niiden pistävä terä katkeaa ja paha vaikutus omaan elämään helpottaa.

Saara Kinnunen toteaa, että monet isäsuhteet ovat niin vaikeita, ettei sovintomatkalle lähteminen onnistu pelkästään omin voimin. Tarvitaan ammattiapua, vierellä kulkijoita ja tukijoita. Kinnunen nostaa lempeästi esiin Jumalan Pyhän Hengen avun matkan aikana. Lapsuuden tuskallisiin kokemuksiin ja isän vääriin tekoihin itseä kohtaan voi usein uskaltaa palata vain yhdessä Jeesuksen kanssa. Jeesuksen ristinkuolema ja ylösnousemus teki mahdolliseksi sovinnon rakentamisen ihmisten välillä ja myös ihmisen ja Jumalan välillä.

Isän kaipuu on kirjalle osuva nimi. Saara Kinnusen mukaan se tarkoittaa toisaalta lapsen kaipausta isäänsä kohtaan, toisaalta isän kaipausta lapsiaan kohtaan. Kuva laajenee myös Jumalan kaipaukseksi luotujaan kohtaan ja ihmisten kaipaukseksi Jumalan, taivaallisen Isän kasvoja kohti.

Saara Kinnusen pitkä ura sosiaalipsykologina, psykoterapeuttina ja sielunhoitajana on vahva pohja kirjan sisällölle. Isän kaipuu on kirjoitettu yksinkertaisella, rauhallisella ja selkeällä otteella. Kirjasta huokuu rakkaus aiheeseen. Teksti on helppolukuista ja ymmärrettävää. Kappaleiden väleihin sijoitetut ihmisten henkilökohtaiset tarinat elävöittävät Kinnusen ajatuksia. Elämänkohtaloitaan suhteessa isiinsä avaavat kirjassa niin miehet kuin naisetkin. Monet katkelmat ovat todella kohtikäyvän koskettavia; juuri tuonhan minäkin olen kokenut! Kokemus vertaistuesta onkin yksi kirjan ehdottomia ansioita. Minunkin on mahdollista päästä sovintoon itseni ja isäni kanssa.

Jaakko Heikkilä

Lukutuoli