Tammikuu 2019

Kirja: Jorma Kalajoki: Armollisesti Keskeneräinen. Päivä Oy 2018.

Kirjan nimi Armollisesti Keskeneräinen herätti heti kiinnostukseni. Tuon kirjan haluan lukea, sillä olen tiedostanut oman keskeneräisyyteni ihmisenä jo vuosia sitten. Jopa lauluyhtyeemme nimikin on Keskeneräiset.

Kirjailija Jorma Kalajoki on turkulainen rovasti, joka on toiminut opiskelija- ja seurakuntapastorina sekä turistipappina ja työnohjaajana, mutta ennen kaikkea suosittuna julistajana ja raamatunopettajana. Hän on ollut Kansan Raamattuseuran pitkäaikainen työntekijä.

Kalajoki on jäsentänyt ajatuksensa keskeneräisyydestä neljän eri identiteetin tukipilarin pohjalta. Meidän tulisi selvittää suhteemme aikaan, sukupuoleen, syyllisyyteen ja kuolemaan. Kirjailija avaa hyvin avoimesti ja rehellisesti omia kokemuksiaan ja pohdintojaan oman elämänsä varrelta kyseisten neljän teeman kohdalta.

Kirjailija pohtii monia ajankohtaisia teemoja kuten masennusta, avioliiton kriisejä, seksuaalisuuden lahjaa ja kipuja sekä kuoleman pelkoa. Hän kertoo oman näkemyksensä, kokemuksensa ja Raamatun tulkintansa niistä. Hän asettaa ne kirkkaaseen ja armolliseen valoon, ja siksi lukija uskaltaa luottaa siihen, että armo ulottuu häneenkin.

Kirjoittaja näkee kristillisen ihmiskäsityksen nelikulmiona ja avaa hyvin Raamatun kuvaa ihmisestä: ruumiista, sielusta, hengestä ja yhteydestä toisiin ihmisiin. Oli mielenkiintoista lukea rikkaan elämän eläneen teologin näkemyksiä sekä ihmisenä kasvamisesta että Jumalan lapsena kasvamisesta. Kirja vahvisti ymmärrystäni ja kokemustani siitä, että Jumala on kanssamme kaikissa elämämme vaiheissa. Kirjailija kutsuu ja rohkaisee lukijaansa keskeneräisten matkalle pohtimaan, miten voimme kasvaa siihen mittaan, että olemme Luojan tarkoittamia persoonia.

Kirja on kirjoitettu elämänmakuisesti, mukaansa tempaavasti, tarinoita kertoen ja peilaten asioita Raamattuun, huumoria unohtamatta.

Auli Toikkanen

Lukutuoli