Lokakuu 2016

Eric Metaxas: Bonhoeffer - pastori, marttyyri, näkijä, vakooja. Päivä Oy 2013, suomennos Merja Pitkänen ja Marja Sévon, 633 s.

Muistanet varmaan virren 600 Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan? Sen kirjoitti saksalainen pastori Dietrich Bonhoeffer morsiamelleen joulukuussa 1944 ollessaan Gestapon vankina. Mutta millainen mies on tuon virsirunon takana?

Bonhoeffer syntyi aristokraattiseen, Karl ja Paula Bonhoefferin perheeseen helmikuussa 1906. Kaksoissisarensa lisäksi Dietrich varttui kuuden muun sisaruksen kanssa aluksi Breslaussa, nuoruus- ja aikuisikänsä Berliinissä. Ensimmäinen maailmansota mullisti perheen elämän täysin, sillä toinen sotaan lähteneistä pojista menehtyi haavoituttuaan taisteluissa. Myös valtakunnallisesti tapahtui peruuttamattomia muutoksia, kun Saksa hävisi sodan ja maan monarkia päättyi; keisari Wilhelm syöstiin vallasta. Tämä loi pohjaa hallitsemattomalle kaaokselle ja valmisti samalla tietä Hitlerin hirmuhallinnolle.

Dietrich oli lahjakas lapsi kuten sisaruksensakin ja jo 13-vuotiaana hän oli tehnyt päätöksen ryhtyä opiskelemaan teologiaa. Vaikka Bonhoeffer tunsi vetoa dogmatiikkaan, kirkon uskonkäsitysten tutkimiseen, hän oli vahvasti myös sitä mieltä, että Raamatun tekstit ovat Jumalan ilmoituksen välineitä eivätkä vain historiallisia lähteitä. Vuonna 1927 Bonhoeffer väitteli teologian tohtoriksi aiheenaan Mikä on kirkko?

Bonhoefferin opiskeluaikana kansallissosialistit Adolf Hitlerin johdolla ottivat vähitellen vallan Saksassa. Myös kirkko mukautui johtajansa ajatuksiin mm. kirjoittamalla Raamatun uudelleen ja häivyttämällä siitä viitteet juutalaisuuteen. Rotuoppi hyväksyttiin mukisematta ja juutalaista syntyperää olleet kristityt papit eliminoitiin. Tämä soti Bonhoefferin oikeustajua vastaan ja hän oli perustamassa Saksan Tunnustuksellista kirkkoa, joka pitäytyi Raamattuun ja vastusti jyrkästi juutalaisiin kohdistuvaa vainoa.

Vaikka kansa palvoi Hitleriä, oli joukossa myös niitä, jotka näkivät kansallissosialismin mielettömyyden ja epäinhimillisyyden. Mitä pidemmälle Hitlerin mielipuoliset päähänpistot menivät, sitä vahvemmaksi kävi vastarintaliikkeen toiminta. Tähän osallistui myös Dietrich Bonhoeffer. Huhtikuussa 1943 Gestapo pidätti Bonhoefferin. Hän lojui 1,5 vuotta Tegelin vankilassa, mutta onnistui siitä huolimatta osallistumaan salaisesti vastarintaliikkeen toimintaan, joka toteutti ns. Operaatio Valkyrian.

Pahaksi onneksi Hitlerin eliminoiminen epäonnistui ja myöhemmin myös Bonhoefferin kytkökset murhyritykseen selvisivät. Lopulta Dietrich Bonhoeffer teloitettiin Flossenbürgissä huhtikuussa 1945, vain kaksi viikkoa ennen liitoutuneiden saapumista. Hän oli kuitenkin aavistanut kuolevansa nuorena ja otti kohtalonsa tyynesti vastaan sanoen toisille eloon jääneille vangeille: tämä on loppu, minulle elämän alku. Hän jättäytyi kuollessaan elävän Jumalan käsiin.

Amerikkalainen kirjailija Eric Metaxas on tehnyt kattavan tutkimustyön Bonhoefferin lyhyeksi jääneestä elämästä. Kirja kertoo seikkaperäisesti niin Bonhoefferin vanhemmista ja perheestä kuin itse päähenkilöstä. Järkälemäinen kirja oli luettava hitaasti, ajatuksen kanssa. Teksti herätti vahvoja tunteita: kiukkua natsien järkyttävästä toiminnasta ja toisaalta ihmetystä ja ihastelua Bonhoefferin rohkeudesta olla yleistä mielipidettä vastaan henkensä uhalla. Periksiantamattomuus Raamatun ilmoitusta kohtaan, uhrautuvaisuus ja usko kantoivat Dietrich Bonhoefferia elämänsä loppuun saakka.

Pirkko Hirvi