Marraskuu 2018

Kirja: Liisa Seppänen: Maa jalkojeni alla - Kelttiläisiä rukouksia. Kirjapaja 2018.

Kirjan toimittaja, teologi Liisa Seppänen kertoo tutustuneensa kelttiläisiin rukouksiin 1990-luvulla Hiljaisuuden retriiteissä. Samoihin aikoihin julkaistiin kelttiläisiä rukouksia myös Anna-Maija Raittilan ja Tuula Maria Mattilan suomennoksina. Näiden rukousten yksinkertaisuus puhuttelee monia. Niissä on keskeistä syvä yhteys luontoon ja Jumalaan. Yksinkertainen elämä, vieraanvaraisuus tai vaellusmatkat olivat osa kelttiläistä kulttuuria ja näistä lähtökohdista kumpusi myös rukous. Musiikki, runous ja rukous kuuluivat yhteen ja bardienkin lauluissa soi jo varhain ylistys Isälle, Pojalle ja Pyhälle Hengelle.

Osa kelttiläisistä rukouksista on hyvin vanhaa perinnettä Brittein saarilta. Tuolloin alkuperäinen kulttuuri sulautui kristinuskoon ja rukoukset säilyivät suullisen perinteen kautta. Osa myöhemmin syntyneistä kelttiläisistä rukouksista on muun muassa runoilija-kirkkoherra David Adamin (s. 1936) kirjoittamaa.

Liisa Seppänen on valinnut kirjaansa 63 rukousta ja 15 muuta tekstiä. Rukousten tärkein lähdeteos on alun alkaen vuonna 1900 julkaistu, gaelinkielinen Carmina Gadelica, jonka kokosi Alexander Carmichael perimätiedon pohjalta.

Seppäsen toimittama rukouskirja on nopealukuinen sisältäen 117 sivua. Rukoukset ovat ylistystä ja kiitollisuutta täynnä. Ne ovat oivallisia käytettäväksi myös omissa hartaushetkissämme vaikkapa luontokirkossa tai yksityisissä rukouksissa eri elämäntilanteissa. Olipa joukossa yksi veneilijääkin puhutteleva kohta: "Tällainen on veneeni miehistö: Pietari ja Paavali ja Johannes Kastaja. Mutta Kristus istuu peräsimessä ja luovii venettäni etelätuulessa."

Miten hyvin onkaan sanoitettu aamurukous Herätessä tai Usva haihtuu - täsmällisen tarkasti samoja tuntoja kuin on itselläkin uuden aamun alkaessa. Kaikki huolet siirretään rukouksen siivin Jumalalle niin kuin kuuluukin - luottaen, että Hän sen tekee. Hän siunaa maan kasvun kuin myös sadonkorjuun. Vain yksi rukouksista tuntuu vieraalta. Siinä on otettu mukaan useita meille tuntemattomia pyhiä.

Tähän rukoukseen mielessään voi kuitenkin yhtyä: "Jumala, osoita minulle oikea paikka. Löydä minulle sopiva tehtävä. Ja anna sitten halukas sydän."

Eeva-Liisa Kovanen

Lukutuoli