Maaliskuu 2018

Kirja: Päivi Mattila: Rakkaus - väkevä kuin kuolema. Suomen Lähetysseura 2017.

Amalia, 18-vuotias papintytär joutuu vanhempien hyvää tarkoittavalla päätöksellä vuonna 1867 iäkkäämmän, leskeksi jääneen kirkkoherran puolisoksi Padasjoelle ja samalla viiden lapsen äitipuoleksi. Amalia suostuu ja oppii pitämään puolisostaan, mutta vuoden kuluttua tilanne on jo toinen. Puoliso on kuollut lavantautiin. Myös oma lapsi on syntynyt ja kuollut. Amalia onkin yllättäen miehensä lasten yksinhuoltaja.

Kun vuosi on kulunut vanhan kirkkoherran kuolemasta, uudella kirkkoherralla on ajatuksia Amalian suhteen. Mutta kaikki ei sujukaan suunnitelmien mukaan, vaan kuvaan astuu lähetysoppilas, joka tulee seurakuntaan harjoittelijaksi. Amalialle lähetysasiat ovat aina olleet mieleisiä ja kiinnostavia. Tunteet heräävät nuorten ihmisten välillä. Miehen lähtiessä lähetyspaikalleen Afrikkaan kihlaus on tosiasia. Mutta ongelmana ovat lapsipuolet, joita kukaan sukulaisista ei halua ottaa huollettavakseen. Amalian matka ei järjesty ja hän muuttaakin lasten kanssa takaisin kotiinsa Ivaskan hoviin äitinsä luokse saadessaan paikan kyläkoulun opettajana.

Elämä jatkuu ja Amalia jaksaa odottaa lähtöään Afrikkaan sulhasensa luokse, mutta aikaa kuluu. Vasta kymmenen vuoden kuluttua matka toteutuu. Raskaan ja vaikean matkanteon jälkeen Amalia kohtaa sulhasensa ja heidät vihitään. He muuttavat yhteiseen kotiinsa lähetyskodille Ambomaalle, mutta jo kuukauden kuluttua Amalian puoliso sairastuu kuumetautiin ja kuolee. Amalia jää jälleen yksin, mutta haluaa jäädä Afrikkaan.

Monien ristiriitojen keskellä myöhemmin löytyy kuitenkin uusi puoliso, saksalainen lähetystyöntekijä ja Amalia muuttaa hänen luokseen toiselle lähetysasemalle. Elämä on rikasta ja kokemuksia täynnä. Sotilaalliset yhteenotot ja sairaudet koettelevat, mutta iloakin elämään sisältyy. Amalia saa vielä kaksi lasta ja löytää onnellisuuden lastensa äitinä ja opettajana. Murhetta tuottaa kuitenkin lasten koulutus, jota varten lapset lähetetään Saksaan sukulaisten hoiviin ja he joutuvat eroon vanhemmistaan.

Kirjan päähenkilö on ollut todellinen henkilö, joka löysi paikkansa lähetystyössä puolison roolissa. Naisten pääsy lähetystyöntekijäksi mahdollistui vasta 1900-luvun alkupuolella. Asia, mikä jäi mietityttämään kirjaa lukiessa, oli vanhempien vaikea ero lapsistaan ja sairaudet, jotka koettelivat itse kutakin matkan varrella. Lähetystyö meni kuitenkin eteenpäin ja seurakuntia syntyi. Jumala siunasi koettelemusten kautta.

Eeva-Liisa Kovanen

Lukutuoli