Toukokuu 2019

Kirja: Kirsi-Klaudia Kangas: Afrikka valitsi minut, Pertti Söderlundin elämä. Aikamedia, 2018.

Pertti Söderlund on asunut melkein koko ikänsä Afrikassa. Vuonna 1954 Helsingissä syntynyt Pertti lähti vanhempiensa Åke ja Pirkko Söderlundin kanssa Ebeneser-laivalla kohti Ceylonia 1956, vain 1½-vuotiaana. Vilkas poikalapsi oli laivalla melkoinen vahdittava ja kerran hän jopa putosi mereen, josta hänet ongittiin kuin ihmeen kaupalla takaisin laivaan.

Kirjan sivuilta ei puutu muutenkaan dramatiikkaa. Itse asiassa jo ensimmäiset sivut kertovat järkyttävän perhettä kohdanneen tapahtuman, jossa aseistautuneet rosvot hyökkäävät lähetysasemalle tappaakseen ja ryöstääkseen Söderlundien perheen. Ihme tapahtuu haavoitetun Åken huutaessa hyökkääjille: Jeesuksen Kristuksen nimessä minä käsken teitä menemään pois, ja samassa kuin jokin näkymätön voima tarttuu miehiin ja paiskaa heidät alas portaita talon ulkopuolelle. Tämä ryöstöyritys saa Pertin tulemaan piilopaikassaan uskoon, mutta myös valinnan paikalle: jättääkö Afrikka vai jäädä sittenkin?

Kasvu nuorukaisesta mieheksi ei ole kivuton. Isäsuhde on mutkikas, koska Åke Söderlund kiertää pitkillä saarnamatkoilla ja Pertti kokee jäävänsä aina kakkoseksi evankelioinnin rinnalla. Vilkasliikkeiselle pojalle seikkailut ja kolttoset ovat kiinnostavampia kuin koulunkäynti ja opiskelut jäävät aina puolitiehen. Osaksi Suomessa vietetyt kuukaudet eivät ainakaan paranna tilannetta. Vähäinen koulutus ei kuitenkaan vaikuta siihen, miten innokkaana Pertti Söderlund tarttuu toimeen. Hän suorittaa lentolupakirjan ja toisaalta osallistuu myös Safariralliin keräten varoja kouluhankkeelleen.

Avioiduttuaan suomalaisen Heidi Joensuun kanssa vuonna 1977 Pertti astuu vanhempiensa jalanjäljille. Lähetyskipinän sytyttämänä nuoripari asettuu Keniaan, myöhemmin Ugandaan, jossa he asuvat edelleen. Perheen esikoinen Daisy syntyy vammaisena ja tämä saa Söderlundien silmät avautumaan, kuinka heikko afrikkalaisten vammaisten lasten osa on. Rukousten ja monien kivuliaidenkin vaiheiden jälkeen Söderlundien perustama vammaisille lapsille tarkoitettu Daisy-koulu avaa ovensa vuonna 1995. Toinen Söderlundien laajoista hankkeista on ollut nuorten lapsisotilaiden kuntoutuskeskus Ugandassa. Jo yli 300 lapsisotilasta on saanut kuntoutusta psyykkisiin ja fyysisiin vammoihinsa keskuksen suojissa.

Kirjaa lukiessani haukoin välillä henkeä, millaisiin vaarallisiin tilanteisiin voi joutua Afrikassa ja toisaalta, miten ihmeellisesti Jumala laskee varjelevan kätensä omiensa ylle. Suomessa ei törmää myrkyllisiin hämähäkkeihin tai tappaviin käärmeisiin, silmittömään väkivaltaan tai raakoihin joukkoraiskauksiin ja lapsikaappauksiin; Afrikassa näihinkin on varauduttava.

Söderlundin tarinassa vilisee tuttuja nimiä kuten Ari Vatanen ja Juha Kankkunen, Aki Hintsa ja Mika Häkkinen, Tellervo Koivisto ja Kenian entinen presidentti Daniel Arap Moi. Pertti ja Heidi Söderlund jatkavat työtä Aids-orpojen, kummitoiminnan ja lapsisotilaiden hyväksi Afrikan mantereella niin kauan kuin terveys kestää ja Jumala suo.

Kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen ja puhutteleva kirja luettavaksi. Suosittelen lämpimästi! Myös Ylen arkistosta löytyy kirjan nimellä oleva dokumentti, joka valottaa Söderlundien värikästä elämää. Sekin kannattaa käydä kurkkaamassa.

Pirkko Hirvi

Lukutuoli