Heinäkuu 2017

Kirja: Paul Copan: Totta sinulle - ei minulle. Viisaita vastauksia uskosta. Päivä Osakeyhtiö 2016.

Amerikkalainen Paul Copan toimii filosofian ja etiikan professorina Palm Beach Atlantic Universityssä Floridassa, missä hän asuu vaimonsa ja kuuden lapsensa kanssa. Hän on kirjoittanut ja toimittanut n. 25 kirjaa, joissa hän puolustaa kansantajuisesti kristillistä uskoa.

Kirjansa johdannossa Copan kertoo huomanneensa kristittyjen säntäävän pakoon, kun heitä pommitetaan seuraavanlaisilla ilmaisuilla: "Kristinusko on totta sinulle, mutta ei minulle", "Se on vain sinun näkemyksesi. Voimme olla hyviä ilman Jumalaa", "Mikä oikeus sinulla on tuomita tuo ihminen?"

"Et voi tehdä moraalista lakia", "Ihminen voi tehdä mitä vain, kunhan ei satuta toista", "Kristinusko on vain yksi polku Jumalan luo monien muiden joukossa", "Uskominen siihen, että Jeesus on ainoa tie Jumalan luo, on täysin suvaitsematonta".

Iskulauseet kuvaavat osuvasti kirjaa, johon on koottu noin kolmekymmentä vastaavaa hengellistä kysymystä. Käsikirjan muotoon järjestetyn viiden osan sisältöä voi lukea mistä kohdasta tahansa. Lukujen otsakkeet ovat selviä. Esimerkiksi luku 20 "Kaikki tiet johtavat vuoren huipulle". Jokainen luku on itsenäinen kokonaisuus, joka sisältää taustakatsauksen, iskulauseita ja niihin sisältyviä ongelmakohtia yksi kerrallaan, luetteloidun tiivistelmän ja vinkit kirjallisuudesta.

Paul Copan osoittaa, kuinka kristitty voi kärsivällisesti, käytännöllisesti, rukoillen ja Jumalan armosta vastata kyseenalaistajille lempeästi. Taustoituksissa viitataan usein varhaisiin ajattelijoihin ja filosofeihin. Ajatukset sidotaan mielenkiintoisesti nykyajan yhteiskunnan moniarvoiseen ajatteluun ja kaiken suhteellistaviin ilmiöihin, kuten suvaitsevaisuuteen, terrori-iskuihin, lapsiprostituutioon, hyvinvointiin tai sitoutumiseen perustuviin ihmissuhteisiin.

Moraaliarvoja ruotivan osan luvussa 11 kuvataan mm. moraalihierarkian viisi tasoa, jotka ilmenevät eri kulttuureissa. Luvussa 14 pyöritellään sitä, voiko moraalia säätää lailla. Ovatko kulttuurit moraalisesti paatuneita, pohditaan luvussa 13 "Millä oikeudella tuputat omaa moraaliasi toisille?". Moraalia pohditaan myös yhteiskuntasopimuksen ja yhteiskunnallisen/yksilön hyvinvoinnin kannalta (luku 17).

Kirjan alussa seitsemän kirjailijaa/professoria kuvaa kirjaa mm. seuraavilla tavoilla. "Pilatus kysyi aikoinaan Jeesukselta: ’Mikä on totuus?’ ja tässä olemme kaksituhatta vuotta myöhemmin koulutettuina, asioihin perehtyneinä - ja perin juurin ymmällämme juuri saman kysymyksen äärellä! Kirjassa Copan kuvaa sitä tavalla, jotka kuka tahansa asioista pohtiva lukija pystyy ymmärtämään."

"Mukaansatempaavasti kirjoitetussa, mutta älyllisen tarkkanäköisessä kirjassa vastataan haasteisiin, joita relativismi (suhteellisuusajattelu) ja pluralismi (moniarvoisuus) asettavat kristinuskolle amerikkalaisessa kulttuurissa. Kirjasta on suurta hyötyä jokaiselle, joka joutuu vastatusten kristinuskon haastajien kanssa. Kirjan pitäisi olla pakollista luettavaa kristillisissä lukioissa ja yliopistoissa. Myös maallikot ja kristilliset järjestöt voivat oppia siitä paljon."

"Copanin argumentit perustuvat Raamattuun ja ovat kauttaaltaan selkeitä, tiiviitä, vakuuttavia ja kunnioitusta herättäviä. Kirja varustaa lukijansa niin, että hän pystyy tehokkaasti evankelioimaan ja puolustamaan kristinuskoa."

"Copan neuvoo, miten voi pysyä lujana uskossa, kun ei-kristityt laukovat sellaisia iskulauseita kuin: "Millä oikeudella tuomitset toisia? Jos haluat tietää miten totuutta puolustetaan vahvoin perustein, lue tämä kirja".

Ensin ajattelin, että parasta olisi, että kirjan kuvaisi lukutuoliin teologi tai filosofi. Se tuntui ensialkuun haastavalta. Luin kirjaa harppoen mielenkiintoisista otsakkeista. Lukeminen vaatii keskittymistä, mutta teksti on siksi kansantajuista, että maallikkokin sen ymmärtää.

Mieleeni tuli, että kirja voisi sopia selkeän rakenteensa vuoksi opintopiireille, jotka haluavat syventää ja vahvistaa oman uskonsa perusteita tai hyvää keskustelukulttuuria. Se voisi sopia lukion etiikan tunneille. Kirja sopisi myös maahanmuuttajien parissa työskenteleville. Siitä on saatavilla myös englanninkielinen versio.

Kirjasta voisi saada herätteitä yliopistojen Veritas Forum -tyyppisten tilaisuuksien järjestämiseen. Teoksen soisi kuluvan kirkon tai yhteiskunnan moniarvoisuutta käsittelevän keskustelun pohjustajien käsissä tai seurakuntien työntekijöiden koulutuksissa. Totuuden puolustaminen kannattaa.

Uskallan suositella kirjaa myös vanhemmille, jotka kenties kipuilevat oman kristillisen arvomaailmansa ja aikuistuvien lastensa arvomaailman yhteensovittamisessa. Tämä oli kirjan suurin anti itselleni.

Eija Syrjälä

Lukutuoli