Heinäkuu 2018

Kirja: Heikki Ranssi ja Jarkko Vehniäinen: Suklaata vai aamukahvia - sarjakuvia parisuhteesta. Päivä Oy 2017.

Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sanotaan. Sarjakuvat varmaan opettavat sitten vielä enemmän ja syvällisemmin aiheestaan, jos tätä logiikkaa seuraa. Kokenut avioliittotyön veteraani Heikki Ranssi ja sarjakuvapiirtäjä Jarkko Vehniäinen ovat kasanneet kirjasen, missä oivaltavat sarjakuvat yhdistyvät pieniin, muutaman virkkeen mittaisiin tietoiskuihin parisuhteen kiemuroista.

Suklaata vai aamukahvia - sarjakuvia parisuhteesta on ensituntumalta rentoa luettavaa. Kirja ei totisesti ole liian raskassoutuinen tai vaikeaselkoinen, vaan tarjoilee parisuhteen palikoita sulateltavaksi niin leppoisasti, että koko kirjan ahmaisee vaikka yhdeltä istumalta. Lyhyet tekstit nostavat esiin isoja ongelmia parisuhteen eri vaiheista, ja Vehniäisen viisi tai kuusi kuvaa sitten paketoivat koko problematiikan siistiin järjestykseen ja onnelliseen loppuun. Huomasin monesti kirjaa lukiessani hieman ärsyyntyväni juuri tästä. Välillä nimittäin rupesi suorastaan harmittamaan se näennäinen helppous, jolla haasteet kirjassa esitetään ratkaistavaksi. Näinkö yksinkertaisesti asiat todella saadaan kuntoon parisuhteessa?

Vinkkejä parisuhteen hoitamiseksi on maailma pullollaan. Harvemmin mennään pintaa syvemmälle, eli otetaan käsittelyyn puolisoiden oma elämänhistoria ja sen vaikutus siihen, miten itseä ja toista kohtelee tänä päivänä. Tämä aspekti näyttää puuttuvan myös tästä kirjasta. Ellei itse kunnioita ja rakasta itseään, on vaikeaa jakaa hyvää toisellekaan. Silloin rakentavatkaan keinot suhteen kehittämiseksi ja syventämiseksi eivät kohtaa hedelmällistä maaperää. Hyvän avioliitto-opetuksen työkalupakissa kannattaisi olla myös valmius ohjata ja kannustaa puolisoita henkilökohtaiseen tai parisuhdeterapiaan, missä syvällekin ulottuvia haavoja hoidetaan ammattitaidolla.

Heikki Ranssi on vaimonsa Paulan kanssa tehnyt vuosikymmenien uran avioliittojen hyväksi. Heidän upeaa työtään jatkaa nyt oma tytär Hanna Ranssi-Matikainen miehensä Pekan kanssa Parempi avioliitto ry -yhdistyksen kautta. Suklaata vai aamukahvia -kirjan opetukset ja ongelmien ratkaisut sisältävät melko monta suoraa viittausta yhdistyksen avioliittoleireihin ja koulutuksiin. Tällainen mainostaminen tuntuu vähän oudolta, kun apua kuitenkin on saatavissa monista muistakin lähteistä. Kirjan loppuun olisikin sopinut hyvin luettelo muistakin Suomessa kristillistä avioliittotyötä tekevistä tahoista.

Jarkko Vehniäisen piirrokset ovat ilmeikkään hellyttäviä. Kovin suurta arjen realismia niillä ei tavoitella, vaan "happy end" on saatu mahtumaan jokaiseen strippiin. Tällaisenaan kirja toimii hyvin ajatusten herättäjänä ja johdattelee varmasti puolisot pohtimaan parisuhteensa tilaa. Jos tämän kirjan luettuaan sitten haluaa sukeltaa syvemmälle paksumpiin parisuhdeteoksiin, niin valinnan varaa on yllin kyllin.

Jaakko Heikkilä

Lukutuoli