Syyskuu 2017

Kirja: Ann Voskamp: Tuhat lahjaa. Kustannus Oy Uusi Tie 2014.

Kirjan Voskamp on omistanut miehelleen, "maanviljelijälle, joka hoiti ja kasvatti sieluani". Ann Voskamp haastaa lukijan elämään "tyhjempää ja täydempää elämää". Voskampin elämässä on ollut monia traagisia tapahtumia, jotka ovat lopulta ajaneet hänet henkiseen tyhjyyteen, katkeruuteen ja vihaan. Peheenäitinä hän uupuu lähes totaalisesti kuuden lapsen vastuullisena huoltajana. Aviomies hoitaa tilaa ja joutuu myös ratkomaan suuria haasteita.

Kirja kertoo siitä, kuinka sielujen haavat voivat muuttua kohdiksi, joiden läpi voi nähdä Jumalan. Elääkseen täydesti ja täynnä iloa on voitava tuntea kiitollisuutta. Voskamp käyttää kiittämisestä nimeä Eucharist. Tätä kohti hän tavoittelee monen tien kautta. Kiittämään tottuneena ja kirkossa käyvänä hän kuitenkin kokee Jumalan epäoikeudenmukaiseksi, koska tämä sallii niin paljon pahoja asioita. Ystävä kehotti häntä laskemaan tuhat saamaansa lahjaa.

Hän oivaltaa kerran leipää leipoessaan, kuinka kiittäminen edeltää ihmettä. Hän tuntee vuosien ahdistuksen helpottavan ja aloittaa pyrkimisen täyteen elämään, vaikka tie sinne on vaikea. Kameran avulla hän saa tallennettua pieniä arjen yksityiskohtia, kuten juustolautasen. Mies huomaa vaimonsa mielentilassa valoisan muutoksen ja kannustaa häntä jatkamaan.

Voskamp alkaa laatia lahjalistaa - ei lahjoista joita haluaa, vaan lahjoista joita hänellä jo on. Hän päättää kirjoittaa ylös ne asiat, jotka tekevät hänet kiitollisiksi: 1) aamun varjot vanhoilla puulattioilla, 2) paksu kerros hilloa paahtoleivällä, 3) sinisen närhen huuto korkealta kuusen latvasta...

Huomaan hymyileväni Voskampin mukana hänen oivaltaessaan listaan nimeämiään asioita Jumalan lahjoiksi. Joka päivä hän lisää muutaman iloa tuottavan asian: 17) naisen vanhojen polvien narahdus, 39) karjan ja oljen heikko tuoksu, 54) kuunvalo tyynyllä, 243) puhtaat, tuulentuoksuiset lakanat, 362) saippuakuplia tiskialtaassa... ja onnellisuus kasvaa nimeämisen mukana.

Lista, armon kronikka, kasvaa nopeasti, vaikka lähipiirissä tapahtuu raskaita asioita: 647) vastasyntyneiden possujen vaaleanpunainen iho, 882) hampaattomat hymyt, 971) teeveden kiehuminen kylmänä iltapäivänä, 100) ylösnousemuksen kukka, amaryllis - lahja, jota odotin vuoden.

Kirjassa on runsaasti siteerauksia Raamatusta, Voskamp etsii vastauksia kapinointiinsa. Välillä on vaikea nähdä raskaan arjen keskellä kiittämisen aiheita, vaikka hän jatkaa listaa edelleen joka päivä. Taas kerran lasten hälistessä hänet valtaa tuskainen olo ja hän näkee vain tekemättömien töiden määrän. Mies tulee sisään hyvin iloisena ja vie hänet ikkunaan, valtava kuu loistaa pellon yläpuolella. Hän ryntää ulos hurmiossa ehtien napata vain kameransa. Naapureista välittämättä, esiliina heiluen, hän juoksee tavoittamaan kuuta kuin kerran lapsena veljensä kanssa tavoitti aurinkoa.

Valtavan kauneuden äärellä hän oivaltaa jälleen, mistä Jumalan lahjoissa on kyse. Hän viipyy pellolla kauan kuvaten näkyä, jota on mahdoton ikuistaa muualle kuin sielun sopukoihin. Lapset ryntäävät pellolle häntä vastaan, "Saitko sen kiinni?" Kuuta hän ei saanut, mutta hän löysi, mitä halusi.

Siteeraus kirjasta: "Yksi kiitos, kun on vaikeaa, on yhtä arvokas kuin tuhat kiitosta silloin, kun asiat sujuvat niin kuin haluamme" (Pyhä Ristin Johannes). Kiitoksen lahjan löytäminen on puhutellut miljoonia lukijoita. Kirja oli ilmestyessään 60 viikkoa New York Timesin bestseller-listalla. Anna Voskamp jatkaa kirjoittamista, suosittu blogi arjen ihmeistä on nimeltään A holy Experience.

Päivi Hammarén-Jokela

Lukutuoli