Elokuu 2018

Kirja: Tapio Luoma: Ytimessä. 365 sytykettä elämään. Kirjapaja 2017.

Kirja Ytimessä on Espoon piispan Tapio Luoman kirja. Se on alkujaan tehty Twitter-palveluun, missä tekstit pitää olla lyhyitä ja ytimekkäitä. Nyt kyseisessä kirjassa on niitä koottu jokaiselle päivälle. Viikottaiset aiheet noudattavat kirkkovuoden raamatuntekstejä.

Hyvin on nykyinen arkkipiispamme koonnut ajatuksia ja mielestäni ne palvelisivat erityisen hyvin jossakin keskusteluryhmässä. Yksinään ne eivät mielestäni anna samanlaisia virikkeitä kuin Raamatun tekstit. Keskustelun alustuksessa tai asiaan pääsyssä nämä pienet "saarnat" - kuten kirjoittaja on ne alkujaan ajatellut - olisivat hyviä. Jotenkin itsestäni tuntuu, että ne ovat enemmän papiston työkaluja kuin tavallisen tallaajan juttuja.

En usko, että "Ytimessä" on sellainen Päivän tunnussanaan tai hartauskirjaan verrattava kirja, vaan enemmän ajatuksia herättävä ja ohjaava kirjanen. Kirja on työkalu sellaiselle, jonka käyttäjä pitää hartauksia tai päivänavauksia, hän voisi käyttää tätä kirjaa apunaan.

Oletan, että kirjoittaja haluaisi meidän miettivän hänen esittämiään ajatuksia ja siksi mielestäni olisi hyvä, että olisi joku, jonka kanssa voisi keskustella twitterin sisällöstä.

Saatuani kirjan ajattelin, että se voisi olla hartauskirja, mutta nyt luettuani sitä en näe sitä tavallisena hartauskirjana. Lukija haastetaan ajattelemaan enemmän ja toisaalta myös keskustelemaan jonkun toisen kanssa, että twitter-teksti avautuisi enemmän.

140 merkkiä on ollut haaste niin kirjoittajalle kuin myös lukijalle. Mitä minä siitä saan? Onko siitä jaettavaa myös toisille ja ajattelenko samoin kuin kirjoittaja ja haluaisinko lisätä siihen jotain - tehdä uuden 140 merkkiä pitkän jutun? Kirkkovuoden noudattaminen on hyvä juttu, sillä siten kirja säilyttää ajattomuuden. Luoma on tosiaan tehnyt sytykkeitä.

Ulla-Maija Saari

Lukutuoli