Toukokuu 2018

Kirja: Pekka Simojoki: Mullan makua, taivaan tuoksua. Keikkamiehen hartauskirja. Päivä Oy 2018.

Jos olet joskus ollut Pekka Simojoen konsertissa, olet päässyt laulujen lomassa kuulemaan hänen leppoisaa ja toisaalta koskettavaa tarinankerrontaansa. Tammikuussa 60 vuotta täyttänyt Simojoki päätti koota syntymäpäivänsä kunniaksi tarinoita elämänsä varrelta ja näin syntyi kirja nimeltä Mullan makua, taivaan tuoksua (Keikkamiehen hartauskirja).

Pekka Simojoki on yksi Suomen tuotteliaimmista gospelmuusikoista. Hän on säveltänyt ja sanoittanut lukuisia messuja, musikaaleja, lauluja ja virsiäkin. Lapsuutensa ja nuoruutensa Afrikassa elänyt Pekka sai kipinän musiikin tekoon kuunnellessaan paikallisten rytmikkäitä lauluja ja kieltämättä afrikkalaiset rytmit soivat vahvasti myös Simojoen omissa sävellyksissä. Pitkin ja poikin Suomea ja eri puolilla maailmaa kiertänyt keikkamuusikko on tavannut lukuisia ihmisiä ja osa kohtaamisista on jättänyt merkin hänen sydämeensä. Näistä kohtaamisista koostuvat kirjan tarinat.

Kirjan kertomukset on koottu neljän eri otsikon alle: Kohtaamisia, Maailman äärillä, Johdatuksen sivumakua sekä Elämän koulussa. Kukin kertomus on noin 2-3 sivun mittainen ja jokaisen tarinan päätteeksi on kuin rukouksena liitetty jokin Simojoen laulun sanoituksista. Myös muutama Anna-Mari Kaskisen sanoitus on päätynyt kirjan sivuille.

Simojoki on joutunut monta kertaa outoihin tilanteisiin. Jännittävimpiä tarinoita lienee Afrikkaan suuntautuneelta keikalta. Paikallinen poliisi varoitti rikollisjengistä, joka tiesi Simojoen ja EtCetera-kuoron olevan majoittuneena lähellä Pohjois-Namibian rajaa. Rukoukset olivat intensiivisiä, yö meni hyvin eivätkä kuorolaiset joutuneet ryöstetyiksi. Aamulla Simojoen luo juoksi paikallinen pastori, joka kertoi Jumalan herättäneen hänet keskellä yötä rukoilemaan matkalaisten puolesta ja Suomestakin kantautui samanlaisia tekstiviestejä. Jumala oli järjestänyt vankan enkelivartion ryhmäläisten ympärille!

Kirjan sivuilta löytyy myös tarinoita Jumalan huumorintajusta ja ihmeellisestä huolenpidosta hyvin arkisissa asioissa, kuten ammattilaisten rakennusmiesten löytymisestä taloremonttiin tai uusien talvirenkaiden järjestymisestä keikkamiehen autoon. Kirjasta paljastuu myös hyvin inhimillinen Pekka Simojoki: hänkin tuntee välillä väsymystä Jumalan juoksupoikana, kamppailee epäilysten kanssa eikä kotielämä vaimon kanssakaan ole aina sujunut ilman riitoja, joten myös siksi kirjan teksti on niin koskettava, uskottava ja ihmisläheinen. Teoksessa on nimensä mukaisesti taivaan tuoksuja, mutta myös vahvasti mullan makua.

Kerronta on niin sujuvaa ja mielenkiintoista, että minun oli välillä vaikea laskea kirjaa kädestäni. Monta kertaa huomasin hämmästeleväni Jumalan ihmeellistä huolenpitoa ja sitä, miten Hän haluaa pitää jokaisesta elämämme yksityiskohdasta huolen, kun vain suostumme Hänen johdatettavakseen. Kirja rohkaisi minua hengellisesti hyvin vaikuttavalla tavalla. Suosittelen lämpimästi tätä Keikkamiehen hartauskirjaa luettavaksi! Onnittelut Pekka Simojoelle sekä antoisasta kirjasta että 60-vuotisesta elämäntaipaleesta!

Pirkko Hirvi

Lukutuoli