Laukaan hautausmaa

Hautausmaa sijaitsee Laukaan kirkonkylässä kirkon ja seurakuntatalon lähellä. Hautausmaalla on käytössä arkku­- ja uurnahauta-alueet ja muistolehto. Uurnahaudat ovat ns. sukuhautoja, joissa on neljä erillistä uurnapaikkaa ja mahdollisuus oman muistomerkin pystyt­tämiseen.

Muistolehtoon tuhka laitetaan uurnassa. Muistolehtoon haudatuille vainajille voidaan laittaa muistolaatta alueella oleviin muistomerkkeihin.

Hautausmaalla on muualle haudattujen muistomerkki, jonne voi sytyttää kynttilän tai tuoda kukkia.

Taloustoimisto antaa tietoa Laukaan hautausmaan hautapaikoista.

Laukaan hautausmaan vanha osa on saneerattu vuoden 2013 aikana. Saneerauksessa on korjattu useita käyttöikänsä päähän tulleita kohteita. Vanhat sähkö- ja vesijohdot on uusittu. Samassa yhteydessä on kunnostettu käytävät kantaviksi kestämään lisääntynyt ajoneuvoliikenne.

Hautausmaalle on rakennettu myös uutta. Alueelta on aiemmin kokonaan puuttunut kattava sadevesiviemäröinti. Sillä tehostetaan pintavesien pois johtamista ja koko alueen kuivatusta. Lisäksi osasto 12:sta pohjoisreunan kuivatusta on parannettu salaojituksella ja hautamuistomerkkien pohjamaita vaihtamalla.

Sähköjen uusimisen yhteydessä on lisätty puistovalaisimia ja vanhat sähköpistorasiat vaihdettu. Saneerauksen valmistuminen saattoi päätökseen pitkän rakennusprosessin, jossa aiemmin rakennettu laajennusosa ja vanha osa liittyvät saumattomasti yhteen. Lisätietoja antaa seurakuntapuutarhuri Jyrki Halinen, 040 531 6156.

Hautausmaapäivä keskiviikkona 12.6.

Hautainhoitopäivä

Kappeli

Hautausmaan viereisessä kellotapulissa on kappeli, jossa järjestetään mm. siunaustilaisuuksia, vihkimisiä ja musiikkitilaisuuksia. Kappeliin mahtuu 80 ihmistä.

Kellotapuli on Heikki Kuorikosken rakentama vuonna 1823. Kappelin alttaritauluna on jäljennös B. E. Murillon Mariaa ja Jeesus-lasta esittävästä maalauksesta. Vuonna 2000 kappeli maalattiin ulkopuolelta ja sen kattopaanut uusittiin sekä tervattiin.

Muistomerkit

Kirkon vieressä olevalla sankarihaudalla on Lauri Leppäsen tekemä enkeliä ja lasta esittävä muistomerkki. Kirkonmäellä on myös Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki. Laukaan kahden edellisen kirkon muistomerkki on kirkkojen sijaintipaikalla nykyisellä hautausmaalla. Hautausmaalla on myös vuoden 1918 sodan muistomerkki.

Karjalaan jääneiden mm
Karjalaan jääneiden muistomerkki

Muualle haudattujen muistomerkki
Muualle haudattujen muistomerkki

Vuoden 1918 sodan muistomerkki
Vuoden 1918 sodan muistomerkki

       

Hautausmaan esite

 

Hautausmaan kartta

 

Tapuli


Sankarihaudan muistomerkki

Kahden edellisen kirkon muistomerkki